Vilken jakthund ska du välja?

Är du jägare eller tänker ta upp denna rikstäckande hobby, är du den perfekta personen att skaffa en hund. Hunden kommer att få stor stimulans, bli tränar och lydig samt att den får spendera mycket tid med dig. Då är bara frågan vilken hund du ska välja? Olika raser passar till olika typer av jakt.

Träning

Alla jakthundar kräver mycket träning för att bli bra. Hur träning ska läggas upp beror på vad de är avlade för att jaga och hur du vill använda hunden. Spårning med eftersök på lång lina är en bra start för att få dem att använda nosen samtidigt som lydnadsdressyr är ett måste för alla hundar.

Drivning

Om du vill jaga räv eller hare eller andra smådjur som du får jaga genom spår och drev. Drivande hundar är stövare, beagles och taxar. Oftast har hundarna restriktioner som gör att de endast får jaga en viss typ av vilt. Stövare får exempelvis bara jaga räv och hare.

Stöthundar

Denna kategori tillhör inte någon specifik ras. Stöthundar är alla hundar som har jaktintresse och är lydiga. Tanken är att de ska nosa fram och förfölja småvilt. En annan typ är stötande hundar som ska nosa fram men inte jaga viltet, de ska locka fram den och sedan invänta jägarens handling. Stötande hundar är främst spaniels.

Älghund

En av de äldsta jaktteknikerna med hund är älgjakten. Medan jägaren går i motvind, letar hunden fritt efter älg och markerar med skall när den funnit än. Hunden ska aldrig attackera eller uppträda aggressivt mot älgen. Passande raser är jämthund, lajkor, gråhund eller karelsk björnhund.