Solenergi för er med lantbruk

Om du funderat på vad du kan göra för att minska din elförbrukning. Eller undrar över vilka förnybara alternativ som finns till den omdiskuterade vattenkraften och kärnkraften. Då kan den här artikeln vara något för dig.

Rekordhöga elkostnader under 2022

Höga kostnader för elförbrukningen har vi alla fått känna av under 2022. Släcka lampor i rum ingen befinner sig i. Hänga tvätten på tork istället för att tumla eller stoppa in i torkskåp. Mattor på golvet, täta fönster och elda på lite extra i kaminen. Hemstickade raggsockor och tjockare tröjor var årets klapp under plastgranen. Nog har vi funnit många fler åtgärder för att minimera elförbrukningen så mycket som möjligt denna vinter för att minska elräkningen.

Elproduktion med solceller

I januari 2021 kom dessutom regeringens nya nationella strategi med handlingsplaner för en cirkulär ekonomi. Vilket gör solenergi aktuell. En investering i en solcellsanläggning i ett lantbruk är tänkvärd. Med de många energibyggnaderna, som ger stora ytor för egen elproduktion, kan en investering i en storskalig solcellsanläggning på sikt åstadkomma stora besparingar. Skalfördelarna i en lantbruksverksamhet ger hög elproduktion till den egna förbrukningen av den dagliga driften. Överskottet registreras och kan säljas vidare för att ge ytterligare avkastning.